Avoin kirje liikuntatoimelle

Avoin kirje Mikkelin kaupungin liikuntatoimelle

Kalevankankaalla halutaan liikkua muutenkin kuin suksilla

Monen laihan vuoden jälkeen hyvä lumitalvi on saanut hiihtäjät taas sankoin joukoin laduille tänä talvena. Mikkelissä on hyvä ja laaja latuverkosto, joka tarjoaa erinomaiset mahdollisuudet harrastaa hiihtoa. Pinnan alla kuitenkin kuohuu. Lauantaina Länsi-Savo uutisoi tapauksesta, jossa hiihtäjän ja jalankulkijan välillä oli sattunut konflikti Kalevankankaalla. Tapaus ei varmasti ollut ensimmäinen eikä se valitettavasti tule jäämään myöskään viimeiseksi, jos asiaan ei nyt puututa oikealla tavalla.

Julkisuudessa on ruodittu runsaasti tapahtuneen syitä ja seurauksia. On väläytelty hiihtoseuran sanktioita, vahvempia kieltoja ja haettu syitä psykologiasta. Liikuntapaikkapäällikkö Pekka Turunen meni kieltokyltin ja lainpykälän taakse sen sijaan, että olisi hakenut ratkaisua asiaan kaikkia osapuolia hyödyttävällä tavalla.

Kalevankangas on tuhansille mikkeliläisille tärkeä ja lähellä oleva ulkoilu- ja virkistäytymisalue läpi vuoden. On siis olemassa merkittävä paine liikkua Kalevankankaalla muutoinkin kuin suksilla. Koska kaupunki ei juurikaan ole yrittänyt tarjota jalankulkijoille, maastopyöräilijöille ja muille liikkujille kunnollisia talvireittejä alueella, ulkoilijoiden liikkuminen ohjautuu mm. laduille. Esimerkiksi polkujuoksu ja maastopyöräily ovat ympärivuotisina lajeina kasvattaneet suosiotaan valtavasti viime vuosina eivätkä näiden lajien harrastajamäärät ainakaan tule laskemaan lähivuosina.

Miksi asiaa ei ole lähdetty ratkaisemaan tältä kantilta? Monissa nettikeskusteluissa ihmetellään mikseivät ihmiset voisi kävellä ja pyöräillä muualla. Syy siihen on se, että ihmiset haluavat nauttia puhtaasta luonnosta ja mm. kaupungin tarjoamista tulipaikoista myös talvella, ja siihen autoteiden vierustaa kulkevat auratut pyörätiet ja jalkakäytävät eivät yksinkertaisesti tarjoa ratkaisua.

Mikkeli tarvitsee talvikunnossapidettäviä monikäyttöreittejä, joilla kävelijät, juoksijat ja maastopyöräilijät sekä muut ulkoilmasta nauttijat voisivat kulkea luonnossa hiihtäjiä häiritsemättä, myös talvella. Kaupungin tulisi ottaa tästä jämäkkä ja aktiivinen ote, jotta vastaavanlaisilta konflikteilta voitaisiin välttyä. Useissa kunnissa ja kaupungeissa on saatu erittäin myönteisiä kokemuksia kävely- ja pyöräilypolkujen perustamisesta latuverkoston yhteyteen. Tällaisia reittejä on mm. Kempeleessä, Vaasassa, Jyväskylässä, Hankasalmella, Pieksämäellä ja Kuopiossa. Lapin hiihtokeskuksissa talvimaastopyöräilyreitit ovat jo arkipäivää. Myös Mikkeli voisi kuulua näiden kaupunkien joukkoon.

Liikuntatoimen tulisi siis keskittyä tarjoamaan useammille kaupunkilaisille mahdollisuus liikkua luonnossa ympärivuotisesti luvan kanssa. On myös kaupungin etu, että mahdollisimman moni kaupunkilainen käyttäisi yhteisillä varoilla kunnostettuja ulkoilureitistöjä.

Mikkelissä 13.3.2018
Teemu Saramäki
Pyöräilyseura Velo Saimaa ry

No Replies to "Avoin kirje liikuntatoimelle"