Velo Saimaan maastopyöräkoulu 2024

Maastopyöräkoulu on tarkoitettu kaikille maastopyöräilystä kiinnostuneille, noin 7-12 vuotiaille lapsille.

Maastopyöräkoululaiset harjoittelevat 1 kerran viikossa ohjatusti kesäkuun ajan. Harjoituskerrat ovat kestoltaan 1-1,5 tuntia. Toiminta tapahtuu lasten ikään, ajotaitoon ja tavoitteisiin perustuvassa ryhmässä. Haluamme tarjota jokaiselle osallistujalle hänelle sopivan, innostavan ja motivoivan tavan oppia maastopyöräilyä.

Maastopyöräkoulussa opetetaan pyörän käsittelyä ja maastossa ajon perustekniikat, sekä edistetään liikunnallista elämäntapaa. Lisäksi opetellaan perusteet pyörän kunnossa pitämisestä.

Halukkaat pääsevät myös kokeilemaan kilpailemista Velo Saimaan järjestämissä tapahtumissa (ks. sivu ”Kilpailut”). Tavoitteena on kokea liikunnan iloa, sekä saada hyviä kavereita ja ehkäpä myös elinikäinen harrastus!

Kausi 2024

Velo Saimaan maastopyöräkoulu tekee paluun kaudelle 2024.

Kaudella 2024 maastopyöräkoulussa starttaa kaksi ikäluokittain jaettua ryhmää.

Maastopyöräkouluryhmät on suunnattu noin 7-9 vuotiaille ja 10-12 vuotiaille. Molemmissa ryhmissä harjoitusteemat ovat samanlaiset, mutta molemmissa ryhmissä toteutetaan erilaisia ikäryhmälle sopivia harjoitteita.  Maastopyöräkouluryhmän koko on 10 pyöräilijää ja 10 ensimmäisenä ilmoittautunutta otetaan varmasti mukaan. Mikäli kiinnostusta pyöräilykoululle on laajemminkin, pyritään silloin järjestämään useampi alkava ryhmä.

Maastopyöräkoulun 2024 harjoitusajat ovat kesäkuussa maanantaisin seuraavasti:

  1. 3.6.2024 klo 18-19: Pyöräilyn perusteet. Pyöränhuolto, pyöränkäsittelytaidot. Teemana ryhmäajo ja käsimerkit
  2. 10.6.2024 klo 18-19: Maastopyöräilyn perusteet. Ryhmäajoa helpoilla maastopoluilla. Teemana maastossa ajaminen ja jarrutukset.
  3. 17.6.2024 klo 18-19: Pyörän käsittely. Harjoitellaan pyörän käsittelyä maastossa. Ylä- ja alamäkien ajaminen, juuren ylitys.
  4. 24.6.2024 klo 18-19.30: Pyöräretki Kalevankankaan laavulla makkaran ja vaahtokarkkien paistoon. Teemana edellisten päivien oppien kertaus, ryhmäytyminen ja luonnosta nautiskelu.

Maastopyöräkoulun hinta on 20 € / osallistuja. Osallistuminen maksetaan ilmoittautumisen yhteydessä Holvi -verkkokaupassa.

Ilmoittautuminen tapahtuu oheisen linkin kautta

Ilmoittaudu 7-9 vuotiaiden lasten maastopyöräkouluun

Ilmoittaudu 10-12 vuotiaiden junnu-maastopyöräkouluun

Jos sinulla on kysymyksiä harjoituksia tai harjoituspaikkoja koskien, ole yhteydessä maastopyöräkoulun vastuuvetäjään (Sauli Käyhkö). Yhteyden saa sähköpostilla tai puhelimitse. 

Maastopyöräkoulu alkaa ja päättyy osoitteessa Kalevankankaantie 5 (ToriSport Areenan viereinen parkkipaikka). Pyöräilyharjoitukset tapahtuvat lähimaastoissa, pois lukien viimeisen kerran Kalevankankaan laavulla suuntautuva pyöräretki. 

Vetäjät ja muu valmennus

Maastopyöräkoulun vetäjät ovat pyöräilyä monipuolisesti harrastaneita. Osalla on takanaan myös kilpailukokemusta. Vetäjillä on omia lapsia mukana toiminnassa ja siten hyvä kosketus toimintaan myös lasten näkökulmasta.

Pyörä ja varusteet

Pyörän tulee olla maastoajoon soveltuva polkupyörä. Pyörän on oltava lapsen kokoon sopiva, huollettu ja toimiva sekä vaihteellinen. Käsijarrut ja ratasvaihteet suositeltavat (ei siis ns. napavaihteet). Jos et osaa huoltaa itse lapsesi pyörää, käänny osaavan pyörähuoltoliikkeen puoleen. Vetäjät osaavat neuvoa ja korjaavat akuutteja vikoja mahdollisuuksien mukaan metsässä. Varasisäkumi suositellaan mukaan otettavaksi. Pyörän tulee kuitenkin olla kunnossa lenkille lähtiessä. 

Harjoituksiin varustaudutaan sään mukaisella vaatetuksella, huomioiden, että maastossa polkiessa tulee helposti kuuma. Kypärä aina pakollinen! Varmista oikea koko ja hyvä istuvuus. Ajolasit ja pitkäsormiset hanskat suositeltavat. Juomapullo on hyvä olla aina mukana. Pyörään kannattaa laittaa juomapulloteline jos vain mahdollista, tämä helpottaa ja nopeuttaa juomista. Tarpeen mukaan voi mukana olla myös esim. myslipatukka tms. lisäenergiaa varmuuden varalta..

Turvallisuus

Lapsella on oltava mukana vanhempien yhteystiedot, esim. kypärään teipattuna. Kaikilla osallistujalla tulee olla voimassa oleva vapaa-ajan tapaturmavakuutus. Ilmoita vetäjille etukäteen kaikki tarpeelliset tiedot harjoituksiin vaikuttavista sairauksista ja allergioista. Jos lapselle on jatkuvaa lääkitystä vaativa sairaus, esim. allergia tai astma, johon voidaan joutua ottamaan lääkitystä kesken harjoituksen, lapsen tulisi osata itse ottaa lääke ja sen tulisi olla aina mukana. Vetäjillä on mukana pieni ensiapulaukku jolla pystytään hoitamaan pienet haavat ja vammat.

Harjoitukset

Tulkaa paikalle ajoissa! Varmistakaa varusteiden kunto jo kotona ja katsokaa, että kaikki tarvittava on mukana. Muistakaa syödä ja juoda riittävästi ennen harjoitusta. Pyöräily kuluttaa paljon energiaa ja nestettä. Tunnilla kuunnellaan ja noudatetaan vetäjien ohjeita, sekä keskitytään harjoituksiin. Jokainen keskittyy omaan suoritukseensa. Muiden suorituksia ei arvostella muuten kuin kannustamalla ja kehumalla. Vanhemmat ovat aina ehdottomasti tervetulleita mukaan ajamaan lenkeille. Vanhempi voi olla tukena ja turvana aremmalle lapselle mutta muista että lapsen pitää myös oppia selviämään itse. Älä siis aja koko ajan oman lapsen perässä.

Lisätietoja

Sauli Käyhkö

044 533 4862

sauli.kayhko(a)gmail.com