Etappi-Cup 2020

Etappi-Cup jatkaa Mikkelin maastopyöräilycupin perintöä vuonna 2020! Yhteistyössä Polkupyörä Etapin kanssa järjestettävä cup järjestetään koronatilanteen takia erityisjärjestelyin. Yhteislähtökilpailuja ei järjestetä tänä vuonna ollenkaan, vaan Velo Saimaa julkaisee kesäkuukausina aina kuun 1. päivä joukon Strava-segmenttejä, joita osallistujilla on mahdollisuus ajaa omatoimisesti kahden viikon ajan. Pisteet jaetaan sarjoittain ja segmenteittäin Stravaan kirjattujen parhaiden suoritusten perusteella.

Etappi-Cupissa voivat tänä vuonna kilpailla myös maantiepyöräilijät ja enduron harrastajat. Joka kuun 1. päivä julkaistaan 3-5 segmenttiä kullekin lajille, ja niitä voi ajaa omatoimisesti 2 viikon ajan. Segmenteille ajetut suoritukset pisteytetään nopeimmasta hitaimpaan 2 viikon jakson jälkeen ja kauden lopuksi pisteet lasketaan yhteen.

Meneillään olevan koronavirustilanteen ja tasapuolisuuden takia suositamme osallistujia ajamaan segmentit omatoimisesti, yksin. Terveys on tärkeysjärjestyksessä asia numero 1 ja haluamme pitää kiinni sekä kilpailijoiden että muiden liikkujien terveydestä.

Miten alkuun?

 1. Luo ilmainen Strava-tili osoitteessa https://www.strava.com/
 2. Yhdistä urheilukellosi tai pyöräilytietokoneesi Strava-palveluun tämän sivun ohjeen mukaisesti (sinun tulee olla kirjautuneena Stravaan), niin treenisi siirtyvät automaattisesti Stravaan. Vaihtoehtoisesti voit tallentaa suorituksesi ilmaisella Strava-sovelluksella (iOS, Android).
 3. Ilmoittautuessa Cupiin saat linkin liittyä suljettuun Strava-ryhmään, jonka jäsenten suoritukset huomioidaan Cupissa.
 4. Kun lähdet ajamaan segmenttejä, riittää, että käynnistät urheilukellon tai sovelluksen tallennuksen kotoa lähtiessä ja sammutat sen vasta palattuasi. Strava tunnistaa kohdat joissa olet ajanut segmentillä ja tallentaa niistä ajan automaattisesti palveluun.

Kesäkuun kisasegmentit

Huomaathan, että segmenttien esikatseluruutu näyttää segmentin koko historian tulostaulukon, eikä se päde Etappi-Cupin tuloksiin. Näet Cupin tulokset suodattamattomana avaamalla segmentin tietokoneella ja valitsemalla cupin ryhmän (näkyy vain ryhmän jäsenille) sekä kuluvan kuukauden.

Maastosegmenttien lähtö- ja maalipaikat on merkitty spray-maalilla maastoon kuten myös tärkeimpiä risteyksiä. Tutustu reittiin aina ennakkoon ennen oman kisasuorituksen ajamista.

Maastopyöräily:

1. Mäntyniemi #1
Mäntyniemen lenkin alkuosa noin monikäyttöreitin risteyksestä Kovalantielle lenkkiä myötäpäivään kierrettäessä.

2. Mäntyniemi #2
Mäntyniemen lenkin loppuosalta osuus Hietarannatien ylityksestä juuri ennen Porrassalmenkatua olevaan T-risteykseen.

3. Kaituenmäki-Pappilanvuori
Segmentti alkaa Ratosuontieltä kohti Laajalampea ja kääntyy ennen levikettä vasemmalle mäen päälle. Polkua jatketaan mäen toiselle puolelle, jossa liitytään kuntoradalle (varo liikkujia kuntoradalla). Polveilevan mäkisen kuntorataosuuden jälkeen reitti siirtyy taas polulle, joka kulkee harjulla kohti Pappilanvuorta. Ylität Urpolan 5 kilometrin lenkin (varo liikkujia kuntoradalla) ja segmentti päättyy voimalinjan kohdalle 4 polun risteykseen.

4. Salosaari etelästä pohjoiseen
Segmentti alkaa Mustasaarentieltä lähtevältä polulta ja lähtee seuraamaan läntisempää kahdesta samaan paikkaan vievästä polusta. Teknistä haastetta tarjoava polku johtaa Salosaaren laavulle vievälle hiekkatielle, jota pitkin ajetaan laavulle ja sen ohi metsäkoneuralle. Noin 100 metriä laavulta reitti kääntyy vasemmalle ja kulkee alaspäin viettävää metsäpolkua pellon reunaan ja sieltä edelleen Kansanlammentielle, mihin segmentti päättyy.

Junnusegmentit maastoon:
Tarkoitettu helpoiksi reiteiksi nuorimmille osallistujille aikuisen kanssa ajettavaksi. Ei sovellu potkupyörille.

Karkialampi MTB #1

Karkialampi MTB #2

Maantiepyöräily:

1. Vanhamäentie-Närvälänkylätie
Segmentti alkaa Vanhamäentien ja Ylä-Nikarantien risteyksestä ja päättyy Vanhamäentien ja Närvälänkyläntien risteykseen.

2. Savisilta-Mäntyniemi-Savisilta
Segmentti alkaa Rouhialankadun ja Raudunkadun risteyksestä ja jatkuu vanhaa Ihastjärventietä Mäntyniemeen. Sieltä käännytään oikealle “uudelle” Ihastjärventielle (varo risteävää liikennettä) ja jatkuu takaisin Savisiltaan. Päättyy nopeusnäyttötaulun kohdalle.

3. Emola-Paajala (GRAVEL)
Hiekkatiesegmentti, joka alkaa Kovalantieltä hiekkatien alusta, jatkuu Kovalantietä, ja kääntyy oikealle Kolmenselkä tie loppuun, josta kääntyy oikelle Paajalantielle. Loppuu juuri ennen Ihastjärventietä.

Enduro-alamäki:

1. Enduro Tornimäki #1
Segmentti alkaa sompahissin päätepisteestä, josta lähdetään ajamaan etelän suuntaan. Segmentillä on bermejä, kivikkoa, juurakkoa, kalliota, laituridroppeja, kokonaisuudessaan haastavaa ja teknistä maastoa. Suosittelemme ensin kävelemään/ajamaan rauhallisesti reitin läpi, ennen kuin lähdet ajamaan kelloa vasten. Segmentin lopussa ylitetään vanha latupohja/huoltoura, jossa pitää varoa risteävää liikennettä. Segmentti loppuu juuri ennen toista vanhaa latupohjaa/huoltouraa.

2. Enduro Pappilanvuori #1
Segmentti alkaa Pappilanvuoren päältä, josta lähdetään ajamaan alaspäin kohti Urpolanlampea. Segmentin alussa on helpompaa poljettavaa polkua, jonka jälkeen polku muuttuu teknisemmäksi ja jyrkemmäksi. Keskivaiheilla on kapeahko ja juurakkoinen kuusikon muodostama ränni. Segmentti loppuu ennen latupohjaa.

3. Enduro Laajalampi #1
Segmentti alkaa kahden polun Y-risteyksestä. Alkuun on nopeaa poljettavaa tasaisempaa neulaspolkua, josta taitetaan alamäkeen, latupohjan valaisinpylväs kiertäen. Segmentin keskivaiheilla on nopeahkoa alamäkeä ja terävää kivikkoa. Lopussa ylitetään kentältä suoraan ylös mäelle nouseva polku kaksi kertaa. Ensimmäisen ylityksen jälkeen on pidempi loivahko vasemmalle kääntyvä mutka ja toisen ylityksen jälkeen tiukka S-mutka kaksi isoa kuusta kiertäen. Segmentti loppuu S-mutkan jälkeen.

Heinäkuun kisasegmentit

Maastopyöräily:
Segmentit julkaistaan 1.7.2020 klo 8.00

Maantiepyöräily:
Segmentit julkaistaan 1.7.2020 klo 8.00

Enduro-alamäki:
Segmentit julkaistaan 1.7.2020 klo 8.00

Elokuun kisasegmentit

Maastopyöräily:
Segmentit julkaistaan 1.8.2020 klo 8.00

Maantiepyöräily:
Segmentit julkaistaan 1.8.2020 klo 8.00

Enduro-alamäki:
Segmentit julkaistaan 1.8.2020 klo 8.00

Velo Saimaa ry pidättää oikeuden tehdä muutoksia kisaohjelmaan.

Säännöt

 1. Vain Strava-palveluun kirjatut suoritukset luetaan tuloksiin.
 2. Jokaisella osallistujalla tulee olla asianmukainen pyöräilykypärä ja turvallinen hyväkuntoinen maasto- tai maantieajoon soveltuva polkupyörä.
 3. Jokainen kilpailuihin osallistuva osallistuu omalla vastuullaan ja vastaa itse omasta vakuutusturvastaan.
 4. Kisasegmenttejä ei saa ajaa moottoroiduilla ajoneuvoilla, pois lukien sähköpyöräsarjassa kilpailevat.
 5. Kilpailureittejä ei ole suljettu muilta ulkoilijoilta. Jos kohtaat reitillä ulkoilijan tai eläimen, hidasta vauhtia niin paljon että turvallinen ohittaminen on mahdollista. Varoita tarvittaessa huutamalla ennen ohitusta. Älä aiheuta vaaraa!
 6. Kisasuorituksen voi tallentaa urheilukellolla, urheilutietokoneella tai Strava-älypuhelinsovelluksella. Käytä 1 sekunnin tallennusväliä GPS-sijainnin tallennuksessa sijaintivirheiden minimoimiseksi.

Maksut

 • Kilpasarjat 10 euroa / koko kausi. Alle 20-vuotiaiden sarjat ilman osallistumismaksua.
 • Rentosarjassa ei maksua tänä vuonna (ei oikeuta cup-pisteisiin)

Sarjat ja pisteet

Kilpailijat jaetaan iän ja sukupuolen mukaan omiin sarjoihin, joilla on omat pisteensä. Luokista voidaan poiketa tapauskohtaisesti. Rentosarjassa ei ole luokkia.

Sarjat kaudella 2020

LapsetAlle 16-vuotiaat omilla segmenteillä
(tarvittaessa vanhemman kanssa)
Juniorit16-19-vuotiaat
N/M Yleinen20-59-vuotiaat
M/N Masters60-vuotiaat ja yli
RentosarjaKaikki halukkaat, ei oikeuta cup-pisteisiin

Pisteytys

 • Luokat, joissa on enemmän kuin 3 osallistujaa (segmenttikohtainen): Voittaja 20 pistettä, toinen 15, 11, 8, 6, 5, 4, 3, 2, 1, 1, 1…
 • Luokat, joissa osallistujia on 3 tai vähemmin (segmenttikohtainen): Voittaja 10 pistettä, toinen 6, kolmas 3

Sarjojen 3 parasta palkitaan kauden lopulla tavarapalkinnoilla ja/tai lahjakorteilla. Rentosarja ei kerrytä cup-pisteitä.

Yhteistyössä

Lisätiedot ja yhteys

Pyöräilyseura Velo Saimaa ry, Teemu Saramäki, velosaimaa(a)gmail.com, 040 537 6331.