Etappi-Cup 2023

Etappi-Cup on tänä vuonna ilmainen ja yhteistapahtuman maastosegmentin lisäksi elo- ja syyskuulle on tiedossa sekä maasto- että soratiesegmenttejä joita ajetaan omatoimisesti. Strava-segmentit julkaistaan sorateiden osalta elokuun 1. ja syyskuun 7. päivänä, maastosegmentit taas elokuun 7. ja syyskuun 7. päivä ja niitä on mahdollisuus ajaa elokuussa kahden viikon ja syyskuussa kolmen viikon ajan, eli syyskuussa ajoaikaa on 7.9.-28.9. Pisteet jaetaan sarjoittain ja segmenteittäin Stravaan kirjattujen parhaiden suoritusten perusteella.

Segmenteille ajetut suoritukset pisteytetään nopeimmasta hitaimpaan ja kauden lopuksi kerätyt pisteet lasketaan yhteen.

Miten alkuun?

 1. Luo ilmainen Strava-tili osoitteessa https://www.strava.com/
 2. Yhdistä urheilukellosi tai pyöräilytietokoneesi Strava-palveluun tämän sivun ohjeen mukaisesti (sinun tulee olla kirjautuneena Stravaan), niin treenisi siirtyvät automaattisesti Stravaan. Vaihtoehtoisesti voit tallentaa suorituksesi ilmaisella Strava-sovelluksella (iOS, Android).
 3. Ilmoittautuessa Cupiin saat linkin liittyä suljettuun Strava-ryhmään, jonka jäsenten suoritukset huomioidaan Cupissa.
 4. Kun lähdet ajamaan segmenttejä, riittää, että käynnistät urheilukellon tai sovelluksen tallennuksen kotoa lähtiessä ja sammutat sen vasta palattuasi. Strava tunnistaa kohdat joissa olet ajanut segmentillä ja tallentaa niistä ajan automaattisesti palveluun.

Säännöt

 1. Vain Strava-palveluun kirjatut suoritukset luetaan tuloksiin.
 2. Jokaisella osallistujalla tulee olla asianmukainen pyöräilykypärä ja maasto- tai maantieajoon soveltuva polkupyörä.
 3. Jokainen kilpailuihin osallistuva osallistuu omalla vastuullaan ja vastaa itse omasta vakuutusturvastaan.
 4. Kisasegmenttejä ei saa ajaa moottoroiduilla ajoneuvoilla, pois lukien sähköpyöräsarjassa kilpailevat.
 5. Sähköpyöräsarjassa tulee ajaa tienliikennelain mukaisella pyörällä, jonka avustus loppuu 25 km/h nopeudessa.
 6. Kilpailureittejä ei ole suljettu muilta ulkoilijoilta. Jos kohtaat reitillä ulkoilijan tai eläimen, hidasta vauhtia niin paljon että turvallinen ohittaminen on mahdollista. Varoita tarvittaessa huutamalla ennen ohitusta. Älä aiheuta vaaraa!
 7. Kisasuorituksen voi tallentaa urheilukellolla, urheilutietokoneella tai Strava-älypuhelinsovelluksella. Käytä 1 sekunnin tallennusväliä GPS-sijainnin tallennuksessa sijaintivirheiden minimoimiseksi.

Segmentit

Maastosegmentit, syyskuu 2023

Syyskuussa Etappi Cupin maastosegmentit painottuvat Latupirtin suuntaan. Ne on helppo ajaa yhdellä kertaa koska segmentit sijaitsevat peräkkäin. Kaikki segmentit on merkitty keltaisella merkintävärillä, segmentin alku ja loppu tuplanuolilla, tien ylitykset ja suunnan vaihdot nuolilla ja reitti yleensä keltaisilla täplillä.

Lahtikangas – Tattalankangas XC

Ensimmäinen segmentti alkaa Säkkiläntieltä erkanevan soratien ja Valtsun ladun reittiä kulkevan polun risteyksestä. Reitti myötäilee Valtsun ladun latupohjaa kunnes se kääntyy kyltin kohdalla soratieltä oikealle, ennen vasemmalle Latupirtille vievää polkua. Reitillä on muutamia siltoja ja pari kostean mutaista paikkaa mutta ei mitään jota ei harkiten ajamalla pääsisi läpi.

Tattalankangas – Kärmekangas XC

Toinen segmentti jatkuu heti ensimmäisen perään, keltaisilla nuolilla ja täplillä merkattua polkua jatketaan laavun ohi soratietä segmentti ohi -merkkiin asti. Matkalla on muutama silta ja jonkun verran kosteikkoa ja pusikkoa.

Kärmekangas – Korpikoskentie XC

Kolmas segmentti jatkuu samaten heti toisen perään, keltaisilla nuolilla ja täplillä merkattua polkua jatketaan soratietä pitkin kunnes seuraavan tien kohdalla reitti vaihtuu poluksi. Polkua jatketaan vielä yhden soratien ylityksen ja satunnaisten vetisten hetteikköjen jälkeen Korpikoskentien läheisyyteen päättyvän segmentin maaliin saakka.

Gravel-segmentit, syyskuu 2023

Pikku-Punkaharju

Oikeasti tämä tunnetaan ihan vain Ihastjärventienä, mutta ainakin kiinteistönvälittäjien keskuudessa järvien välissä kulkeva näyttävä harjumaisema on saanut nimen itäisemmän Etelä-Savon matkailukunnan mukaan. Joka tapauksessa asvalttitie on kulunut siihen kuntoon, että se alkaa muistuttaa vuosi vuodelta enemmän gravel-baanaa. Lähtö Savisillan päästä pienen ylämäen siivittämänä. Segmentti jatkuu lähes tien loppuun, päättyen Mäntyniemessä hieman ennen tien liittymistä Porrassalmenkatuun.

Kuuruntie

Todellista spirit of gravelia. Kuuruntie vie tällä kertaa Ihastjärventieltä Kovalantien suuntaan. Segmentti kulkee koko matkan samaa tietä. Suunnilleen puolen kilometrin kohdalla vastaan tulevan maatilan pihapiirin kohdalla käännytään pari kertaa vasemmalle, ettei ajauduta talon pihaan. Tien leveys on rajallinen koko matkan, joten kannattaa pitää korvat auki mahdollisen vastaantulevan liikenteen varuilta.

Kovalan mäkikiri

Tätä ei tarvinne sen ihmeemmin kuvailla. Segmentin pituus 560 metriä ja korkeusero 31 metriä, maali hieman mäen korkeimman kohdan jälkeen. Paha olo mäen päällä taattu.

Menneet maastosegmentit

Etappi Race 29.7.2023

Segmentti ajetaan yhden päivän kisan muodossa, lähtöpaikka on Poppelitien jatkeena länteen jatkuvan kevyen liikenteen väylän ja Jyväskyläntien itäpuolen polun risteyksessä. Segmentille lähdetään etelän suuntaan soratietä loivaan ylämäkeen, loppu reitistä on opastettu opasvärein ja -merkein. Maali on 15 metriä lähtöpaikasta pohjoiseen, kevyen liikenteen väylän toisella puolella. Maalia ennen reitti kierretään kolme kertaa.

Uusi reitti käydään kiertämässä kerran yhdessä ennen kisaa jotta se tulee tutuksi kaikille.

Elokuun segmentit

”Testilenkki”

Segmentti on saanut alkunsa Etapin polkupyörien testilenkkinä ja reitin alku on Poppelitieltä länteen jatkuvan kevyen liikenteen väylän ensimmäisen metsäpolun alussa lännen suuntaan mentäessä. Segmentti on merkitty itsestään häviävällä vihreällä merkintävärillä ja useissa risteyskohdissa on suuntaa osoittava merkki. Yhdessä kohdassa reitti risteää ”Kiiskinmäen kierros” -segmentin kanssa, kyseisessä kohdassa ”Testilenkki” jatkuu suoraan ja on merkitty vihreillä nuolilla kun taas ”Kiiskinmäen kierros” kääntyy vasemmalle ja on merkitty oranssilla.

Segmentti on Poppelitien jatkeen eteläpuolella mukaelma Etappi Race -segmentistä ja Poppelitien jatkeen pohjoispuolella se kulkee täysin samaa reittiä kuin Etappi Race -segmentti.

Kiiskinmäen kierros

Segmentti alkaa Etappi-Race 2023 -reitin alun toisen, kalliolle kääntyvän risteyksen kohdalta. Reitin alku kuten koko segmentti on merkitty itsestään häviävällä oranssilla merkintävärillä.

Segmentti jatkuu merkittynä Tammikadun eteläpuolen metsässä kunnes se yhdistyy Lehmuskadun jatkeena olevaan kevyen liikenteen väylään jatkuen etelään. Tämän jälkeen reitti jatkuu itään Kiiskinmäenkadun jatkeena olevalle kelville josta reitti kääntyy metsään oikealle kaakon suuntaan, jatkuen tästä merkittynä reitin loppuun asti. Segmentin maali sijaitsee samassa paikassa kuin em. käännös metsään, ensin käydään kuitenkin ajamassa osittain Kiiskinmäenkadun vierustaa ja kierretään ylös kinnerrysmäkeä Ursan näkötornille idän puolelta, josta jatketaan etelään Otavankadun suuntaan josta käännytään vasemmalle ajamaan mäki alas Otavankadun myötäisesti niitylle.

Niityltä jatketaan pohjois-koilliseen puiden ja saniaisten välistä metsikköön josta käännytään takaisin länteen ajamaan kallion kautta länteen vievälle polulle joka yhtyy Pihlajantieltä lähtevään näkötornille johtavaan tiehen. Näkötornin eteläpuolelta ajetaan jyrkkää alamäkeä länteen, ylitetään polulla oleva liukkaahko hajoamistilassa oleva puunrunko ja ajetaan merkitty polku loppuun asti maaliin. Reitin loppuosassa on vähän matkaa päällekkäisyyttä reitin aiemman osion kanssa ja reitti on niissä kohdissa merkitty kaksisuuntaisilla nuolilla.

Myrkkylampien ympäri

Segmentti alkaa Yrjönkadun pohjoisnurkasta, Polttimonkadun suuntaan jatkuvasta alamäestä. Tästä polkaistaan täysillä vastamäkeen josta käännytään vasemmalle pohjoiseen, alamäkeen viettävälle Hanhikankaankadun suuntaiselle polulle. Tätä merkittyä polkua painetaan lähes Metsolankadulle asti jolloin käännytään tiukasti vasemmalle takaviistoon ja jatketaan merkittyä polkua pääosin Metsolankadun suuntaisesti, välillä jääkauden muodostaman kuopan pohjan suunnalla käväisten, mutta sieltä kuitenkin tullaan takaisin ylös ja jatketaan merkittyä reittiä takaisin alkumäkeen jossa käännytään vasemmalle ja polkaistaan Hanhikankaankadun lähellä olevaan maaliin. Segmentti on merkitty pinkillä ja oranssilla merkintävärillä.

Menneet soratiesegmentit

Elokuun gravel-segmentit on mahdollista ajaa joko erikseen tai yhtenä lenkkinä (Strava-reitti löytyy tästä linkistä).

Kokkovuorentie

Kokkovuorentien mäkisegmentti alkaa hiihtoladuilta tutusta mutkasta, jossa Kokkovuorentie irtoaa Tenholahdentiestä. Tällä segmentillä pärjää kisaisan gravel-pyörän lisäksi myös maastopyörällä!

Pienen nyppylän jälkeen mennään tasamaata ja jopa vähän alaspäin, kunnes Kokkovuorentieltä käännytään oikealle juuri ennen maalaistalon pihapiiriä. Loppumatka on ylämäkeä ja metsäautotiemäistä soraa. Ylämäen hellittäessä hetkeksi on muistettava kääntyä vasemmalle Y-risteyksestä, nousua riittää vielä lyhyen tasaisemman pätkän ja 90 asteen vasurin jälkeen kääntöpaikalle ja segmentin loppumiseen asti.

Segmentin jälkeen voi oikaista polkua pitkin Y-risteyksen toisen haaran kautta kohti Koivikkoa ja Vanhaa Kangasniementietä.

Vanhalantie

Segmentti lähtee Vanhalta Kangasniementieltä, jossa asvaltti vaihtuu napakaksi sorapinnaksi. Leveää soratietä jatketaan, kunnes mutkassa oikealle näkyy jälleen asvalttia ja Vanhalantie jatkuu suoraan/vasemmalle etuviistoon. Käännös Vanhalantielle, joka mutkittelee ja varsinkin loppumatkasta nousee pitkän matkaa tasaisen tappavasti mm. Vanhalan entisen koulun ohi. Segmentin päätepiste on lähellä Vanhalantien loppua, ennen Y-risteystä.

Tästä on hyvä jatkaa rauhallisesti Hakojoentielle ja kohti viimeistä segmenttiä.

Kolmenselkä

Kolmenselkä tarjoilee tasaista ja nopeaa soratietä. Tie ei ole järin leveä, joten mahdollisia vastaantulijoita kannattaa pyrkiä ennakoimaan ja väistämään. Segmentti päättyy vähän ennen Kovalantietä, josta on helppo jatkaa matkaa haluamaansa suuntaan.

Sarjat ja pisteet

Sarjat kaudella 2023

Vuonna 2023 cupissa on yleiset sarjat miehille, naisille ja lapsille sekä oma sarjansa sähköpyöräilijöille. Lisäksi osallistujat pisteytetään lajeittain (maasto/soratie).

Pisteytys

 • Luokat, joissa on enemmän kuin 3 osallistujaa (segmenttikohtainen): Voittaja 20 pistettä, toinen 15, 11, 8, 6, 5, 4, 3, 2, 1, 1, 1…
 • Luokat, joissa osallistujia on 3 tai vähemmin (segmenttikohtainen): Voittaja 10 pistettä, toinen 6, kolmas 3

Sarjojen 3 parasta palkitaan kauden lopulla tavarapalkinnoilla ja/tai lahjakorteilla. Ilmoittaudu mukaan!

Yhteistyössä

Tämän kuvan alt-attribuutti on tyhjä; Tiedoston nimi on etappi-logo-260-syv.png

Lisätiedot ja yhteys

Pyöräilyseura Velo Saimaa ry, Arto Arpiainen, velosaimaa(a)gmail.com.