Tarja Väisänen saa pyöräilystä energiaa työhön ja arkeen

Urheilun moniottelija Tarja Väisänen on monelle tuttu kasvo. Tarja on yksi Velo Saimaan aktiiveista, joka vetää velolaisille sisäpyöräilytunteja ja kahvakuulatreenejä. Mutta kuka tämä energinen ilopilleri oikein on ja mikä pyörä hän olisi, jos saisi itse valita! Kysyimme näitä Tarjalta ja monta muuta mielenkiintoista asiaa.

Kuka olet?
Tarja Väisänen, 50-vuotias äiti viidelle lapselle. Iloinen ja määrätietoinen, utelias elämään.

Mitä teet työksesi?

Olen yksityisyrittäjä, urheiluhieroja, personal trainer, fysiikkavalmentaja, liikuntaneuvoja ja kaikkea siltä väliltä. Vedän myös ryhmäliikuntatunteja, mm. Velo Saimaalle sisäpyöräilyä ja kahvakuulaa. Ennen yrittäjäelämää olin töissä kaupassa myyjänä 16 vuotta.

Millainen urheilutausta sinulla on?

Urheiluun hurahdin vasta aikuisiällä, noin 15 vuotta sitten, viimeisen lapsen syntymän jälkeen. Aloitin vähän ”pylly edellä puuhun sekä kaikki mulle heti” taktiikalla, ja urheilu-urani alkuaikoina olinkin heti kaksi kertaa leikkauspöydällä. Sittemmin koulutuksien ja omakohtaisten kokemusten kautta olen oppinut, miten tuloksellinen harjoittelu oikeasti kannattaa tehdä.

Olen enemmän kestävyysurheilija, harrastanut pitkän matkan juoksua, hiihtoa ja soutua. Löytyypä lajikokeilua myös ampumajuoksussa, josta saavutin SM- joukkuekultaa 2013. Pääpaino kestävyyslajeissa on kuitenkin ollut soudussa, puuvenesoutu sekä sisäsoutu. Puuvenesoudussa olen saavuttanut lukuisia SM – mitaleita mm. kirkkoveneessä sekä parisoutu -veneessä. Sisäsoudun mieleenpainuvin saavutukseni on vuodelta 2012,
ME 24 tunnin soudussa, 241 226 metriä. Vaikka myös nopeuttakin löytyy, minulla on mm voimassaolevat sisäsoudun SE:t sekä 500 että 1000 metrillä.

Tarja Väisänen nauttii luonnossa liikkumisesta.

Mikä on tuonut sinut pyöräilyn pariin?

Pyöräily on ollut sydämen asia jo monta vuotta, lähinnä hyötyliikuntana. Ja koska en omista autoa, tähän tarkoitukseen minulla on Canyonin Dude -läskipyörä. Tavoitteelliseen pyöräilyyn lähdin oikeastaan vasta vuosi sitten. Pari vuotta sitten (2018) kävin tutustumassa Pirkan pyöräilyyn cyclocrossilla ja innostuin lajista. Niinpä päätin tilata itselleni 50-vuotis lahjaksi maantiepyörän ja uteliaana lähdin tutustumaan tähän lajiin.

Millaista pyöräilyä harrastat?

Ennen viime kesää ja maantiepyörän hankkimista pyöräily oli tosiaan lähinnä hyötyliikuntaa sekä palauttavaa liikuntaa muista lajeista. Ja tahdoin oppia lisää. Pyöritystekniikan opettelu oli mielenkiintoista, ja erittäin palkitsevaa. Kilpailuhenkisenä halusin itselleni heti motivoivan haasteen. Pian huomasin rekrynneeni itseni WMNS Cycling Team BiBi-naisjoukkueeseen ja tulevan kesän Ruotsin Vätternin ympäriajoon
315 km, ryhmässä sub10.

Millainen on sinun liikuntaviikkosi: paljonko ja mitä treenaat?

Työni yrittäjänä sanelee pitkälti viikon treenit. Pyrin suunnittelemaan kalenterin useaksi viikoksi, jopa kuukausiksi etukäteen. Tällä hetkellä treenit suunnittelen täysin tulevan kesän pyöräilyn ehdoilla. Pyöräilyn lisäksi ohjelmassa on palauttavat huoltavat sekä pitkät pk -treenit, voimatreenit ja paljon kehonhuoltoa.

Mitä urheilu/liikunta sinulle merkitsee?

Sanomattakin selvää, merkitsee paljon. Ikääntymistä ei voi estää, mutta sen laatuun voi vaikuttaa paljonkin, juuri liikunnan kautta. Liikunnasta saan moninkertaisesti myös energiaa työhön ja arkeen. Tavoitteet ja itsensä haastaminen motivoi liikkumaan entistä enemmän. Se motivoi myös liikkumaan järkevästi, aina poispäin loukkaantumisesta.

Miten rentoudut ja lepäät?

Päivät venyy usein pitkiksi. Pidän tärkeänä hengähtää päivän päätteeksi sohvalla ainakin iltauutisten ajan. Iän myötä olen myös huomannut, että palautumiseen ja ravintoon pitää kiinnittää entistä enemmän huomiota.

Mitä vinkkejä antaisit velolaisille kesäkauden pyöräilyyn valmistautuessa?

Kesän pyöräilyyn valmistautuminen on periaatteessa aloitettu jo syys-lokakuussa. Pitkät pk1-alueella olevat treenit ovat olleet kaiken perusta, johon on helppo rakentaa kunto nousujohteisesti. Oman kehon tunteminen ja kuunteleminen on tärkeää. Treenaa mieluummin laadukkaita tavoitteeseen tähtääviä harjoituksia ja kiinnitä huomiota palautumiseen. Luota omaan tekemiseen, ja erityisesti nauti siitä mitä teet 😊.

Jos olisit pyörä, niin mikä pyörä olisit ja miksi?

Kyllä mä olisin läskipyörä 😊. Se on aina paikalla kun sitä tarvitsee, on luotettava, vie aina perille, seisoo tukevasti jaloillaan. Ei reistaa, ei valita, toimii säällä kuin säällä – kaikin puolin luotettava ystävä.

Kuvat: Tarjan kotialbumi
Haastattelukysymykset: Laura Salonen

No Replies to "Tarja Väisänen saa pyöräilystä energiaa työhön ja arkeen"